Woord & Daad partnership

bedrijfsmatige ondersteuning honingproductie

Woord en Daad heeft WVS gevraagd om haar lokale partner, genaamd ADP (Aridland Development Program) in Karamoja, Noord-Uganda te adviseren bij het bedrijfsmatig opzetten van een “revolving fund” om de armste lokale boeren (kleine) investeringsmogelijkheden te bieden (meestal in bijenkorven en aanverwante middelen) om hun inkomsten te verhogen.

De lening wordt terugbetaald in de vorm van de geoogste honing. Bij een goede productie kan dit binnen 2 jaar. Gelet op de gemiddelde honingproductie van de bijenkorven en de lokale marktprijzen is met de juiste werkwijze al snel een goede aanvulling op het jaarinkomen te verdienen. De boeren hebben hiervoor alleen training, motivatie en goede (expertmatige) begeleiding nodig.

ADP is na een strenge selectie (zeker naar Afrikaanse begrippen) de samenwerking met de bijenhouders gestart door middel van een uitgebreid trainingsprogramma. In het eerste jaar biedt ADP assistentie aan de bijenhouders bij het beantwoorden van inhoudelijke vragen en bij het oplossen van technische problemen.