Vakschool in Bobo, Burkina Faso

In 2005 participeerde WVS consulting in projectgroep ‘Bobo’ (naar de plaatsnaam Bobo-Dioulasso, waar de school is gevestigd). Motto van deze werkgroep: ‘Maak van een kind een vakman’. Deze projectgroep, bij elkaar gebracht in februari door het Woord & Daad Business Platform, zorgde door middel van een inzamelings-project  voor gereedschap en materialen die in december 2005 per container zijn verzonden naar Burkina Faso.

Burkina Faso kent een hoge werkloosheid, terwijl vakmensen schaars zijn wegens gebrek aan technische scholen. In 2005 bouwde stichting Woord en Daad in samenwerking met stichting Credo een vakschool in Bobo. De vakschool biedt jongeren de mogelijkheid zich te specialiseren in een vak. Om te bouwen aan een toekomst, want voor vakmensen is de kans op betaald werk groter.

De school is te vergelijken met de vroegere LTS in Nederland: een vierjarige opleiding waar jongeren na de basisschool tot vakman worden opgeleid. Verder is er ook de mogelijkheid een vervolgopleiding op hoger niveau te volgen (vergelijkbaar met MTS).

Ruim 750 leerlingen volgen inmiddels deze vakgerichte opleiding. In Bobo en Léo kunnen jongeren kiezen tussen de opleidingen elektrotechniek, metaal en metselen. Daarnaast is er een kappersopleiding speciaal voor meisjes. 

Tien jaren later heeft de projectgroep gekeken naar ”wat er van terechtgekomen was”. Het bleek dat men onze bijdragen nog grotendeels gebruikte. De machines, het gereedschap werden nog volop gebruikt. Zelfs het LAN-netwerk en de HP deskstops functioneerden voor het grootste deel nog prima. Na tien jaar!